Köpa begagnad bil
Inför köpetBilköpetKontrollera bilenBilpriserBillån - Kolla krediten!!!

<<<Du missade väl inte "Köpa begagnad bil"


Inför köpet

Vad kan du då göra för att minimera risken att bli lurad eller "köpa grisen i säcken"
Innan du börjar titta på bilar och leta runt på nätet efter ditt kap, så bestäm dig för hur mycket pengar du ska lägga på den tänkta bilen. Det är lätt att summan rusar iväg när man sitter och tittar på alla fina bilar på Blocket.se. Och en sak är säker, begagnade bilar finns det gott om.
När du väl bestämt dig för hur mycket pengar du ska lägga är det dags att börja kolla efter den blivande kärran.


Läs tester om din tilltänkta bil

Du kan med fördel gå in på olika motortidningar och läsa tester, se för och nackdelar på olika bilmodeller. BilOmbudet kan rekommendera Teknikens Värld och Auto Motor & Sport. På dessa sajter kan du läsa tusentals tester som kan hjälpa dig att skapa en uppfattning om vilken bil som skulle passa just dig bäst.

Övervägande, privat eller handlare?

När du väl kommit fram till bilen som skulle passa för dig är det dags för sökandet. Det är här du kan sortera bort dom bilar som inte passar in för dina kriterier.
Idag finns det ett stort utbud av begagnade bilar. Om du ska välja att köpa av bilfirma eller privat är ett vägande av för- och nackdelar. Hos en bilfirma betalar du ofta mer för bilen men har då garantier med i köpet. Att handla av en privat säljare är oftast betydligt billigare men i det fallet saknas garantier.

Första gallringen
Att söka bil på t.ex. Blocket.se kan verkligen vara en djungel. Sortera bort annonser där bilen ser smutsig och ovårdad ut. Det är högst sannolikt en person som inte bryr sig speciellt mycket om sin bil om man inte ens orkar göra den fin inför en försäljning. Bort med dom.

Söktips
Vet du inte vad för bil du är ute efter så kommer här några tips på hur du ska få en uppfattning om vad du kan få för bil för pengarna. Gå in på Blocket.se och gör en sökning på bilar för det beloppet du tänkt köpa bil för. Du kommer få ett stort antal olika bilavarianter, märken och olika årsmodeller. På detta sätt kan du skapa dig en uppfattning av hur mycket bil du kan få för pengarna. Ta dig tid att gå igenom de olika modellerna.
Sortera sen bort överflödet genom att t.ex. bgränsa miltalet, årsmodell, typ av bränsle, växellåda o.s.v.
"Svensksåld" kan man skriva in för att sortera bort importbilar. Likaså kan du använda ordet "ägare". Detta skriver folk ofta ut i sina annonser om det varit endast en eller ett par ägare på bilen. 
Är man inte ute efter en kombi är det ju onödigt att få fram en massa aanonser om dessa. Dessa tar du bort genom att skriva in "-kombi". BMW:s kombimodeller heter ju touring. Alltså, är men på jakt efter en BMW 320 i sedanmodell så skriver man "-touring" så väljs alla annonser bort som har ordet touring skrivet. Smart va :o) .
Prova dig fram. Det finns aldrig några garantier men man kan verkligen sortera bort massor med bilar genom att använda dessa sökkriterier.  

Är miltalet avgörande?
Miltalet då? Inte nog så viktigt men bör inte vara avgörande. Det finns bilar som gått 5000 mil som ser ut som dom gått 15000 mil. Och tvärtom, det finns bilar som gått 15000 mil som ser ut som om dom vore nära på nya. Man ska alltså inte stirra sig blind på ett lågt miltal. Dock är ju målet att få tag i en fin bil med så lågt miltal som möjligt.

Importbil?
Import eller inte? Importbilar behöver inte vara fel och det går många skrönor dom. Klart är att importbilar ska vara billigare. De är mer svårsålda och de kräver en extra granskning innan köp. Man ska också tänka på att många bilmärken specialanpassar bilar för nordiska förhållanden. Köper du då en bil som t.ex. är från Italien kan det vara sämre rostskydd, värmepaket m.m. . Bilar från Danmark är oftast sämre utrustade än svensksålda.
Men, som sagt, det behöver inte alls vara en dålig affär att köpa en importbil bara priset är det rätta. Och, kom ihåg att kontrollera bilen extra noga.

Detektivarbetet börjar
Leta upp ett tiotal bilar som du tycker verkar intressanta. Granska och syna annonserna, väg för och nackdelar. Ring och prata med ägaren och ställ massor av frågor. Vinterdäck, servad som den ska (enligt serviceboken), utbytta delar, kända brister, besiktigad, skattad, antal ägare, skick på däcken, övrig historik. Bara fråga på. Låt dig inte stressas av säljarens snack. Många säljare kommer säga att han har en som är jätteintresserad av bilen. Men, är du intresserad kan du få gå före om det blir snabb affär. Gå inte på den! Ta den tid du behöver, och råkar en bil bli såld har det ingen betydelse, det finns fler.

Utnyttja tillgängliga hjälpmedel
Transportstyrelsen har en nyttig hemsida som du kan och SKA utnyttja. På deras hemsida kan du gå in och få historik på vilken bil du vill. Mycket nyttigt. På denna sidan kan du även få reda på tidigare ägare med namn och adress. Var inte rädd för att ringa tidigare ägare och höra vad bilen varit med om. Detta kan spara tid och pengar.

Nästa avsnitt: Bilköpet