Köpa begagnad bil
Inför köpetBilköpetKontrollera bilenBilpriserBillån - Kolla krediten!!!

Bilköpet  

Sålla bort vraken
Försök att sålla så mycket det bara går med att använda verktygen som nämns på BilOmbudet. När du väl valt ut ett antal bilar som du tycker verkar intressanta är det dags för att besöka bilen.

Syna bilen in i sömmarna
Granska bilen noggrant. Syna lacken ordentligt och på nära håll. Gå även en bit ifrån bilen och titta efter färgskiftningar, t.ex. har dörren eller skärmen samma nyans som resten av bilen. Ser du skiftningar kan detta tyda på att den är omlackerad p.g.a. någon sorts skada.

Var kritisk, och granska noga!
Hur ser det ut i serviceboken? Är bilen servad som den ska och vad är det för firmor som servat bilen. På någorlunda vanliga bruksbilar ska detta inte vara några större problem. Är du osäker så ring till firman som står att dom servat bilen och fråga om den. Kontrollera så att miltalet stämmer. Det kan du göra genom att kolla serviceboken och besiktningsprotokoll och gämföra dom med varandra. Genom att göra denna kontroll kan du få en bild av om miltalet verkar rimligt.

Provkörning
Provkör bilen ordentligt, inte bara runt kvarteret. Sätt dig i bilen och ställ in stol och backspeglar så allt känns rätt för dig. Då får du en bättre bild av hur bilen verkligen är att köra utifrån dina önskemål. Som sagt ta dig tid. Känn efter, kläm, tryck och prova alla knappar och reglage och se samtidigt så att allt fungerar som det ska. När du väl är ute och kör bilen så utnyttja situationen. Kör inne i stan, ute på motorvägen, bromsa, koppla, sväng, känn efter riktigt ordentligt hur bilen känns. Och den fina stereon i bilen ska givetvis vara avstängd under provkörningen! Så du kan lyssna efter klonk, gnissel och skrammel :) .

Hur ser det ut under huven?
Dags att gå ner under motorhuven! Här nere kan du också se hur bilen är skött och vårdad. Börja med att kontrollera oljestickan. Se så att det är rätt mängd olja i bilen och känn även på oljan. Ta lite olja mellan fingrarna och gnugga dom mot varandra. Det ska kännas lent och glatt. Det får absolut inte vara strävt eller att man känner partiklar i oljan. Kontrollera alla vätskor och leta efter läckage. Försök även att se efter om du kan finna någon olja utanpå motorn för att avslöja om motorn håller tätt.
Väl under huven kan du även kontrollera så att Chassienumret stämmer överens med det som står i registreringsbeviset.

Lägg tid på köpet
Det viktiga är att inte stressa fram en bil. Ta dig tid att hitta den rätta bilen just för dig. Åk och titta på och provkör flera begagnade bilar. På så sätt ökar du chanserna att hitta den riktiga pärlan. När du provkört ett antal bilar och du fastnat för en du tycker är fin och välhållen är det dags för ett test eller bildiagnos. Men, kom ihåg att förhandla om priset innan bilen tas in för test!
Kontrollera så att säljaren verkligen är den som står som ägare på bilen. Detta gör du enklast genom att skicka ett SMS till 72503 där du skriver in regnumret på bilen. Du får tillbaka ett SMS med ägare och stad. Vill du har mer utförliga uppgifter om t.ex. tidigare ägare så ring Transportstyrelsenpå 
0771-25 25 25. Du måste ha tillgång till fax.

Rostangrepp...

...drabbar även nyare bilar. Därför ska du alltid kolla efter rost när du jagar begagnad bil. Idag finns det väldigt bra och duktiga bilrekondare och dom gör bilarna rena, glänsande och fina. Detta kan dock lura många. Jag har sett rullande lik åka in hos rekondaren, för att lite senare rulla ut som en nära på ny bil. Syna bilen in i skarvarna.
Att lägga en massa tusenlappar på en begagnad bil och vid första tvätten finna en massa rost är mindre kul. Därför, testa alltid bilen. Biltestarna är proffs på sin sak och vet var dom ska titta efter rostangrepp.

Nästa avsnitt: Testa bilen